schone en hygienische leeromgeving

Het belang van een schone en hygiënische leeromgeving

Het belang van een schone leeromgeving gaat verder dan alleen het hebben van een opgeruimd bureau, een nette klas, of een schoon schoolgebouw. Een schone en hygiënische leeromgeving heeft namelijk niet alleen invloed op de individuen die er dagelijks in werken. Het heeft ook een aanzienlijke invloed op het succes en welzijn van andere docenten, studenten, overig personeel en kortom het algehele onderwijssysteem. Er zijn verschillende redenen waarom schoonmaak op scholen van belang is. Meer hierover lees je in dit artikel!

Concentratie en productiviteit

Een opgeruimde omgeving zorgt er onder andere voor dat de concentratie en de productiviteit van de studenten en het personeel verhoogd wordt. Een vuile omgeving kan namelijk afleidend werken, waardoor de prestatie achteruit kan gaan. Dit geldt vooral voor jonge mensen die mogelijk sneller afgeraakt raken tijdens hun levensfase. Thuis merk je ook dat er een rustgevendere sfeer hangt wanneer er is opgeruimd. Dit is op scholen niet anders. Het creëert een sfeer waar studenten zich veel beter kunnen concentreren op hun studie. Dit staat logischerwijze ook in lijn met hun productiviteit en het vermogen om beter te leren en daardoor beter te presteren.

Veiligheid

Het ligt misschien niet voor de hand, maar een onhygiënische omgeving kan er voor zorgen dat de veiligheid in het schoolgebouw niet gehandhaafd wordt. De schoonmaak van scholen draagt bij aan de veiligheid van studenten, docenten en eventuele bezoekers. Voorbeelden van potentieel gevaarlijke en onhygiënische situaties zijn onder andere het rondslingeren van voorwerpen, een gladde vloer en een rommelige gang. Deze situaties kunnen uiteindelijk leiden tot ongelukken en verwondingen. Door scholen schoonmaak regelmatig uit te voeren zorg je ervoor dat gevaren vroeg kunnen worden herkend en daardoor ook voorkomen.

Welzijn van de studenten en docenten

Het is al eerder benoemd, maar het welzijn van de studenten, docenten en ander personeel kan er heel erg op voor uit gaan wanneer de schoonmaak op scholen bij wordt gehouden. Het zorgt niet alleen voor een mentaal beter welzijn, maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat ziektekiemen minder snel worden verspreid. Dit leidt vervolgens tot minder ziekmeldingen onder zowel studenten als docenten. Een schoolgemeenschap is dus een stuk beter af wanneer er regelmatig wordt schoongemaakt.

hygienische leeromgeving

Betere indruk en motivatie

Als een schoolgemeenschap wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten op elke bezoeker. Hier vallen studenten en docenten onder, maar ook ouders of ander professionele visite. Een schoon schoolgebouw laat ook een goede indruk achter bij iedereen. Het niet serieus nemen van schoonmaak op scholen kan ertoe leiden dat studenten misschien niet willen studeren, docenten niet willen werken, of mensen in het algemeen liever niet naar die school komen. Zorg er dus als schoolgemeenschap voor dat de schoonmaak in scholen in orde is.

Bewustzijn van het milieu

Wanneer je er als school voor kiest om de schoonmaak op een milieuvriendelijke manier aan te pakken, kan dit er tevens ook toe leiden dat studenten meer betrokken worden bij de waarden van milieubewustzijn en de verantwoordelijkheid die hier bij komt kijken. Het stimuleren van een milieuvriendelijke manier van schoonmaken kan studenten bewust maken van de impact van hun gedrag op het milieu.

Scholen schoonmaak door Blankers Schoon

Nu je weet waarom het belangrijk is om schoonmaak op scholen serieus te nemen, is het wellicht handig om te weten dat Blankers Schoon zich al jarenlang inzet voor scholen schoonmaak. Wij maken niet alleen schoon, maar helpen jou ook bij het maken van een plan van aanpak voor het schoon en veilig houden van de leeromgeving. Bovendien kunnen we tips geven over een efficiënte manier van werken. Wij werken samen met de scholengemeenschappen ervoor dat iedereen zich goed op hun plek voelt.

Wist je trouwens ook dat wij naast schoonmaak op scholen, ook in te huren zijn als glazenwasser in Limburg. We kunnen bovendien industrieel reinigen en schoonmaken op zorginstellingen. Ben je op zoek naar een partij voor schoonmaak bij zorginstellingen? Dan is het voor jou wellicht ook interessant om te lezen welke hygiënevoorschriften in de zorg van belang zijn.

Scroll naar boven