schoonmaakprotocollen basisscholen

Schoonmaakprotocollen en -standaarden voor basisscholen

Schone klaslokalen, glimmende vloeren, opgeruimde gangen, frisse sanitaire voorzieningen én een representatief schoolplein. Het handhaven van een schone en hygiënische omgeving is cruciaal voor elke onderwijsinstelling, vooral voor basisscholen waar jonge kinderen leren en spelen. Om de gezondheid van zowel leerlingen als personeel te waarborgen, dienen basisscholen schoonmaakprotocollen en -standaarden strikt te volgen. Een schoolgebouw dagelijks schoonmaken en schoon houden kan een hele uitdaging zijn. In dit artikel worden een aantal belangrijke punten uit het protocol voor de schoonmaak van een basisschool beschreven.

Het belang van schoonmaken op basisscholen

Een schone basisschool is belangrijk voor de gezondheid van de scholieren en het personeel. Vuil en stof kunnen namelijk ziekteverwekkers bevatten. Regelmatig schoonmaken verwijdert veel van deze ziekteverwekkers, waardoor de kans op ziekte wordt verkleind. Hierbij is het goed om te weten wat het verschil tussen schoonmaken en desinfecteren is.

Schoonmaken houdt in dat stof en vuil worden verwijderd, samen met de meeste ziekteverwekkers. Desinfecteren daarentegen richt zich op het verwijderen van ziekteverwekkers tot een niveau waarop ze niet langer ziekteverwekkend zijn. Desinfecteren dient na het schoonmaken te gebeuren en is vooral relevant bij uitbraken van ziekten. Ook in bedrijven is een schone omgeving van cruciaal belang.

Hygiënenormen schoonmaken

Het protocol voor de schoonmaak van een basisschool stelt specifieke hygiënenormen en -richtlijnen vast:

 • Maak schoon van ‘hoog’ naar ‘laag’ en van ‘schoon’ naar ‘vuil’.
 • Meubels en voorwerpen in de school moeten worden schoongemaakt met microvezeldoekjes of allesreiniger. Microvezeldoekjes kunnen effectiever vuil en ziekteverwekkers opnemen dan gewone schoonmaakdoekjes.
 • Instructies op de verpakking van schoonmaakmiddelen dienen nauwkeurig opgevolgd te worden.
 • Wanneer er zichtbaar vuil sop is, moet dit onmiddellijk worden vervangen.
 • De schoonmaakmaterialen worden na gebruik grondig gereinigd.
 • De vloeren van de school worden gedweild met een schone dweil of mop.
 • Er wordt altijd gebruik gemaakt van schone doeken, wissers en wegwerpsponzen.
 • De doeken moeten op 60°C worden gewassen en aan de lucht worden gedroogd.
 • Het filter van de stofzuiger wordt vervangen volgens de fabrieksvoorschriften.
 • Stofzuig de ruimtes wanneer er geen kinderen aanwezig zijn.
 • Houd de ramen open tijdens het stofzuigen.
 • Als er geen stofzuiger beschikbaar is, gebruik dan geen bezem. Een bezem kan het stof namelijk verspreiden. Kies in plaats daarvan voor een stofwisser.

Benieuwd naar het belang van strikte hygiënevoorschriften in de zorg? Klik dan hier.

schoonmaakprotocollen basisscholen

Veel aangeraakte oppervlakken

Het protocol voor de schoonmaak van een basisschool benadrukt het extra concentreren op veel aangeraakte oppervlakken tijdens het schoonmaken. Denk hierbij aan deurklinken, lichtschakelaars, toiletten en kranen. Het juist en consequent toepassen van de gestelde schoonmaakprotocollen op deze oppervlakken helpt het risico op verspreiding van ziekteverwekkers te verminderen.

Afvalverwerking

Afval kan een bron van ziektekiemen zijn en ongewenste dieren aantrekken. Daarom is een correcte afvalverwerking een belangrijk aspect van het protocol voor de schoonmaak van een basisschool. Het is belangrijk dat vuilnisbakken dagelijks geleegd worden en dat afval op de juiste wijze wordt opgeslagen en afgevoerd.

Sanitair

Vochtige ruimtes zoals toiletten en doucheruimtes zijn broedplaatsen voor schimmels en ziekteverwekkers. Het regelmatig schoonmaken van deze sanitaire ruimtes in het basisonderwijs is  erg belangrijk. Bovendien is het zorgen voor voldoende zeep en handdoeken van groot belang. Stoffen handdoeken dienen minimaal ieder dagdeel vervangen te worden.

Opbergen schoonmaakmiddelen en -materialen

Het correct opbergen van schoonmaakmiddelen en materialen is eveneens een belangrijk onderdeel van de schoonmaakprotocollen voor basisscholen. Deze dienen op een veilige plek te worden bewaard. Zo blijven vuile en gevaarlijke stoffen of giftige materialen gescheiden van voedingsmiddelen en buiten bereik van kinderen.  Materialen zoals bezems en dweilen moeten na gebruik goed kunnen drogen.

Schakel Blankers Schoon in

Er zeker van zijn dat de basisschool hygiënisch wordt schoongemaakt door vakkundige mensen die op de hoogte zijn van de gestelde schoonmaakprotocollen? Schakel dan de hulp in van Blankers Schoon. Wij maken een plan van aanpak en houden de basisschool fris en schoon. Vraag hier een offerte aan.

Scroll naar boven